23 Haziran 2011 Perşembe

Atma zehiri içine

Sevgili arkadasim Necla..." atma zehiri içine, bağır,çağır,yaz ya da duygularını içinden geldiğince,yoksa hastalanırsın

19 Haziran 2011 Pazar

Yaşarken bilin BABAnızın kiymetini

Yüreğimin sesini dinleyerek yazıyorum bu anlamlı ve özel günü.
Daha dün gibi taze içimdeki büyük acı..Canım babamı anıyorum hic ölmemiscesine, üzgün de olsa çarpıyor çocuksu yüreğim burukca sanki yasıyor gibi....içim titriyor adını her anısımda yaprak misali..O benim babamdı..O bambaskaydı..O bir taneydi..O herseyden önce baba gibi babaydı.Varlığımız,canımız,yasama sevincimizdi.
Yok simdi aramızda.Yok yanımızda.Bazen yalnız, bazen çaresiz,Onsuz geçti nice seneler gözyasları içinde...Ama hiç unutulmadı,her nefes alıs verisimizde hep yaşadı ruhumuzla birlikte. Gür sesi hep çınladı kulağımda terketmeksizin..Sevgisi hic eksilmedi,her geçen gün katmer katmer biraz daha büyüdü " ben ölmedim evlatlarım" dercesine...Acıyla,hasretle,özlemle karısık sevgiyle anıyor yüreklerimiz şimdi.

Genç ve güzel bir kız ağlıyordu sitenin durağında.Geçip gidemezdim görmemiscesine.Endiseyle yaklastım yanına "ne oldu?"dedim panik içinde..Kaldırdı güzel gözlerini." ailemin istemediği bir evlilik yaptım,babam affetmiyor beni" dedi.." sükret ki baban hayatta..gururunu koy cebine, al bir deste çiçeği eline,git hemen özür dile,o bir baba,merak etme affeder seni bu güzel günde"...dedim.Kan geldi birden soluk yüzüne.Otobüsü geldi o sırada.. minnetle döndü baktı bana,göz kırptım tebessümle .
Pisman olmak da bir erdemdir bence.

BABA gibi BABA vardır.. " En baba" deriz ya..Kan bağı olsun olmasın mangal gibi yüreği olan ,babalık duygusunu,şefkatini yüreğinin en derinliklerinde taşıyan, müşfik,insancıl,merhametli babalar...Babalık yaparlar,yakısır da onlara.
Saygım ve sevgim sonsuzdur bu tür altın kapli kişilere karşı.Ellerinden öpüyorum tesekkürü bir borç bilerek.

Evin reisidir,evin direğidir BABA...Gölgesi yeter insana..Farklıdır her baba birbirinden.Gökkusağına benzerler çesit cesit.Dünyaya gelme sansımız nasıl elimizde değilse, babamızı seçme şansımız da yoktur ne yazık ki..Bazen şükredersin, bazen de küfredersin tükürürsün şansız şansına.
İyi baba vardır.Işıltılı vitrin gibidir kamaştırır gözlerini. Geleceğin emin ellerdedir, hayata hazırlar seni.Rahat bir yaşam sunar altın tepsi içinde..Babalık görevini yerine getirmek için çabalar durur,boğusur korkusuzca her engelle.Bir lokma ekmek için,eğitim için,rahat bir yasam sunmak için mücadele verir herseye herkeslere karsı...Ne tepesine geçen güneşe aldırır,ne yağan sağnak yağmura,ne çamur deryasına,ne gurbete,ne de hayatın zorluklarına...vazgeçmez çalısmaktan..kacmaz sorumluluktan.
Kıyamaz evladına..kıyamaz çocuğunun saçının bir tek teline....Sevgi rüzgarları eser baba ocağında.Huzur vardır,mutluluk vardır,güven vardır kanatlarının altında.ister varlıklı ol,ister yoksul..keyifle yenir onun gölgesinde yemekler...Dört mevsimler bir baska yasanır aynı çatı altında..Dereler bir baska akar, günes bir ayrı güzel doğar ufuktan,çicekler gönül bahçesinde daha güzel kokar baba sevgisiyle...Çocukluk hayalimizin başkahramanıdır babalar...en güclü bizim babamızdır gözümüzde...
Erkek çocukları onu örnek alır kendine,onun gibi olmak,onun gibi giyinmek,onun pesinden gitmek ister.
Kız çocukları hep babası gibi birini arar yaşamı boyunca,onun özelliklerini taşıyan biriyle evlenmek ister.

Kabus gibi babalar da vardır..Alkol,içki,kumar islemistir ruhlarına..Korkutur,ürpertir tazecik körpecik yürekleri.O zıkkım sisede durduğu gibi durmaz ..değisir insan içince..bağırır avaz avaz..saygı bilmez,çatlar ar damarı,utanma bilmez..dehşet saçar,şiddet uygular,acı çektirir sevenlerine..ayak sesleri bile titretir içlerini..Sinirlenince görmez gözleri..bir bahaneyle tas üstünde taş bırakmazlar ..Bir yudum sevgi,bir avuç huzur karısır bulutlara..Umutlar yok olur..yasama sevinci kaybolur..Beyazlar dönüsür karaya..Muson yağmurları gibi iner gözyasları..bıktırır, çekilmez kılar hayatı..örülür istemeden nefret ağları.

Bazen uzak bazen de yakındır babalar çocuklarına karşı nedense. Taşımaz kimi kucağında, okşamaz bir kez başını..kimisi de feda eder uğruna hayatını..Kaderden kaçılmaz,her babanın kaderi ayrı yazılmıtır.. kimi güldürür,kimi de süründürür elinde olmadan.
Kimisi gündüz çalışır,yorgunluktan gece bayılır...kimisi de kolay para kazanır gündüz uyur, gece alemlere karışır :)))

ister iyi,ister kötü ..hangi özelliği tasırsa tasısın,
O bizim BABAMIZ...
Laf söyletmeyiz..söyleyenin de okuruz canına.
Elinde sigarası, basında sapkası, oturusu ,kalkısı ,davranısı, hayata bakıs açısı...Aynamızdır babamız bizim.
Biz evlatların vazgeçilmezi, en değerlisi..hayran olduğumuz,dilimizden düsürmediğimiz sevgili babamız...
Duvarda asılı resmi yetmez bize..nereye gidersek götürürüz yüregimizde..
"Kel ölür sırma saçlı olur,kör ölür badem gözlü olur" misali olmasın, gönülden bağlı olduğumuz babalarımızın kıymetini yasarken bilin,hayırlı evlat olup onları sevindirin bugün...!!!

Nice babalar günü dileğiyle hastanelerde,hapishanelerde,askerde olan,gurbette yaşayan, dünyadaki tüm babaların babalar gününü kutluyor,ölenlere rahmet diliyorum.
Sevgiler

GüZiN AVCI
19.6.2011
ANKARA



.

15 Haziran 2011 Çarşamba

Yağmurlar bile mutlu etmiyor beni

Günlerdir,haftalardır hemen hemen hergün yağmur yağıyor bardaktan boşanırcasına.Ardından güneş açıyor gülümseyerek tüm güzelliğiyle.Doğa inanılmaz mutlu, sevinçli,keyfine diyecek yok.Yemyeşil heryer.Güller muhteşem.Nedense bülbüller yok piyasada.Şakımıyorlar cıvıl cıvıl.Dansetmiyorlar ağaçların dallarında,ötmüyorlar gönüllere su serpercesine.
Küsmüş mü güle ? küsmüş mü hayata ? bilemem.
Benim yüreğimde durgun sular gibi durgun.Dargın mı? kırgın mı ? kızgın mı hayata ?
Bıçak açmıyor ağzımı..konuşmak istemiyorum..
Gönül gülmeyinde yüz güler mi? içimden gelmiyor gülemiyorum işte.
Bu güzelim yağmurlarda yazmıyorsam yazamıyorsam anlayın ruh halimi.
Oysa..ben aşığım düşen her yağmur damlasına...
Ben aşığım yağmurun ardından çıkan güneşe, gökkuşağına...
Mutlu etmiyor hiçbirşey şu günlerde beni
Geçecek diyorum bekliyorum sabırla...!!!

GÜZİN AVCI
16.6.2011
ANKARA