29 Ekim 2015 Perşembe

Alaçatı'da.. Cumhuriyet bayramı ve yaşgünüm..

Cumhuriyetimizin YAŞ günü kutlu olsun..!
Sıcacık bir yuvada, mutlu bir ortamda dünyaya geldim..
Köy Enstitüsü ilk mezunuydu benim öğretmenim..
Dini inancı kuvvetli,  Vatansever, Milliyetçi ruhla yetiştirildim..
Ay yıldızlı bayrağıma,memleketime AŞIK genlerim..
Seviyorum bu muhteşem cennet ÜLKEMİ..
Seviyorum yüreğinde merhamet insanlık duygusu taşıyan herkesi..!
Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun..
Nice senelere..

Güzin AVCI
29.Ekim.2015
Alaçatı

Alaçatıııııı..

sevdim seni..
suyunu..
havanı..
güneşini..
sıcaklığını..
rüzgarını...
Alaçatıııııııı..

27 Ekim 2015 Salı

Alaçatı.. bağladın elimi kolumu ayağımı..

Şu Beyaz EV butik otelde ne insanlar gördüm..Neler geldi geçti sezon boyunca..
Mevlana'nın dediği.." Ne insanlar gördüm üstünde elbise yok, ne elbiseler gördüm içinde INSAN yok..! " diyemedim inanın.Gelenlerin hepsi de kültürlü iyi yetişmiş eğitimli insanlardı.
Arada kendiyle  barışık olmayan iki üç kişi çıktı, ona da " kızım sana söylüyorum gelinim  sen anla.." misali çaktırmadan  başka masaya birşeyler anlatarak verdim dersini sabırla..
Cennet vatanımın güzel insanları. Hepsi birbirinden güzel, renk renk çiçek gibi..Bu güzel ülkemin üstünde dolaşan kara bulutlar inanılmaz üzüyor beni. Dünya'nın gözü üstümüzde.. Güzel gençlerimizde. Geleceğimiz yok edilmek üzere. Aslanlar gibi babayiğit POLİSimiz ASKERimiz şehit oluyor haince. Gencecik körpecik bedenler kara toprak oluyor ömrünün en güzel  baharında.Gençliğimiz esrar eroin bonzai pençesinde.Ortaokula kadar indiler..
Merhamet vicdan insanlık hepsi yerini bırakmış paraya.
Kendilerini şereflerini insaniyetlerini satıyorlar para uğruna..
Allah kahretsin can yakan can alan canileri..
Allah kahretsin bu pis işlerde parmağı olan alçak zihniyetleri..
Birgün gelecek hesap vereceksiniz adalet önünde.
Tüm kalbimle DUA ediyorum, inanın huzursuzum. dönen dolaplar, hırsı uğruna güzel Ülkemi uçuruma sürükleyenler..KARDEŞ kardeşi birbirine düşürmek isteyenler..ülkemi kan gölüne çevirenlere göz yumup evlere ateş düşürenler.. Gencecik eğitimlileri işsizlikten bunalıma sürükleyenler.. Evine ekmek götüremeyenler.. Beş parasız evsiz barksız sevgiden uzak soğuklarda perişan aç gezenler.. Sizleri gözleri görmeyen körler.. Seçimlere döküleceğine bu kadar para..çalınacağına kasa kasa.. Okul yaptırılsa ya..Fabrikalar açılsa ya.. Ekmek sunulsa ya..
Yok canım.. Kimin umurunda.. HALK ölmüş ölmemiş kaç yazar. Adamların gözünü bürümüş koltuk sevdası.. Egolarını tatmin etmek için herşeyi yapıyorlar.
Yemin ediyorum BEN UTANIYORUM..!!!
Haberlere bakamıyorum..
60 na merdiven dayamış bir Sürü siyasetçi.. Ağızları köpük saçarak, gözleri kin ve nefret dolu.. Veryansın ediyorlar..
Kefenin cebi yok beyler..
Para ilktidar Hırs için yiyeceğinize birbirinizi..
Gönülleri fethedin ..
Çok geçmeden giderken tahtalı köye..
Bakarken ardından birileri IYI INSANDI diyebilsin ...!

Güzin AVCI
27.Ekim.2015
Alaçatı

20 Ekim 2015 Salı

Alaçatı çaldın uykumu...

Allah'ım..
Bir mucize olsa..
Zengin olsam sadece bir saatliğine..
Dağıtsam  keyifle ihtiyaçlılara ..
Sevince boğsam her birini...
Gülse donuklaşan solan yüzleri..
Gülse çaresiz bakan gözleri..
Gülse mutluluğu unutan kalpleri..
Can bulsa ölen hücreleri yeniden..
Yeniden baksalar güneşe özlemle..
Yeniden sevgi rüzgarları esse gönüllerinde..
Yeniden sarılsalar hayata sımsıkı..
Yeniden huzur bulsa yuvaları..
Yeniden alsalar içtikleri çayın ekmeğin tadını..
Yeniden yaşasalar hayatı INSANCA...
Okullar açıldı..
Gönlüm onlarla ben Alaçatı'da..
Herşey bir yana EĞİTİM önemli benim için..
Uzatmak gerek elimizi okumak isteyenlere..
Tutmak gerek bir şekilde..
Yardım ediyordum bu seneye kadar göğsüm gürleye gürleye..
Şimdi tıkandım bir yerde..
Beden yorgunluğu geçiyor ama..
Geçmiyor zihin yorgunluğu..
Huzursuzum..
Alaçatı çaldın uykumu..!!!!

Güzin AVCI
20.Ekim.2015
Alaçatı

19 Ekim 2015 Pazartesi

bir nefeslik canımız var..

Bir nefes..
Sadece bir nefeslik canımız var Rabbim'in yanında..
Bugünkü başıma gelen var ya Alaçatı'da..
Görmeyen  bilmez, başına gelmeyen anlamaz..
Minicik bir tükrüğün kaçması genzime..
Attı beni kör kuyulara..
Götürdü getirdi cehenneme..
Çırpındım can çekişen kuşlar gibi..
Yırtıcı hayvan sıkar ya yavru ceylanın boğazını..
Astımlı hastanın  olur ya kriz anı..
Yangında kalırsın ya ..
İşte öyle..
Öyle çaresiz..
Öyle nefessiz..

Güzin Avcı
19,Ekim.2015
Alaçatı



16 Ekim 2015 Cuma

geçmiş günlere yolculuk yaptım bu gece..

PENCERE
Doha'da ...saat 7.30....Karsida ..mas mavi deniz sisten kaybolmus. Gokyuzu ile yer birlesmis gibi sanki...tek renk hakim...yer gok...heryer gri.
Her gun parlayan gunesten eser yok...Yerini dort gozle, ozlemle beklenen yagmura birakmis.Sakir sakir yagiyor yagmur.Yagmura hasret Doha bayram yapiyor.Agaclar bile bir baska gulumsuyor, degdikce dallari birbirine..asfalttan sel gibi,kivrila kivrila akip giden su mutluluktan dansediyor sanki dort kose...topragin sevincini paylastim doya doya gonlumce..
Actim pencereyi...uzattim ellerimi... tenime degen,dusen her damlayi, kucakladim bir cocuk heyecaniyla...hasret kalmisim mis gibi bir havaya...ohh...cektim derince icime..El salladim sevgili esime,giderken santiyeye...Kizdim da icimden atesten bir ofkeyle...Baska gunler torbaya girmis gibi, boylesi bir gun de karar verdi gitmeye...neyse de...gitsin gule gule....sag salim donsun evimize.
Tutarken cerceveyi...gozlemlerken cevreyi...piril piril yikanmis birbirinden luks arabalari, gorunce icinde neseyle, keyifle isine giden insanlari...Keyiflendim birden..icim acildi senin sayende guzel pencere...Gonlume ferahlik serptin, gozlerime bayram ettirdin...Dogayi,yasamin guzelligini hissettirdin iliklerimde.
Aman Allahim...o da ne? ilerde...gobekte....su garibanlar...dusmusler gurbet ellere..bekliyorlar sagnak yagmur altinda...Ellerinde semsiye, baslarinda sapka yok...sirti ciplak,ayagi ciplak terlikle...buzusmus soguktan . ...is bekliyor bir lokma ekmege...Birden...sevincim huzne donustu....
icim sizladi derinden..Kizgin sacin ustune dokulen su gibi ciz etti yuregim. Allah askina...! bu nasil kader? bu nasil kismet? bu nasil sans? Dogustan sansli olanlar,olmayanlar,kismeti bol olanlar olmayanlar,kaderine boyun egenler,egmeyenler, fakirler,zenginler,luks icinde yasayanlar,mesru yoldan kolay para kazananlar, kara para aklayanlar,su gibi harcayanlar,calanlar,dolandiranlar,hortumlayanlar...Bu nasil adaletse.?anlamak mumkun degil..Bir tek gercek var bu alemde....her yerde, her sehirde...binlerce, onbinlerce yasiyor insanlar boylesine sefilce.
Pencere...kucucuksun ama....seriyorsun tum dunyayi ciplakligiyle ayaklar altina.
Vurdukca yagmur cama...kut...kut...acimasizca ...boguldum akan gozyaslarima.
Bir bir gecti aklimdan tum pencereler...
Bosa gecen seneler, bitip tukenen omurler....hapishaneler...Bir cana hasret, bir sese hasret dort duvar arasi hucreler....maden ocaginda calisan isciler.....denizaltindaki gemiciler....tuneller...depremler...felaketler...ust uste yigilmis karanlik yerlerde mahsur bekleyenler.....
Pencere....canim pencerem....
iyi ki varsin...!
Hic dusunmemistim yasamin seninle bu kadar guzel, aydinlik,ferah oldugunu. Simdi daha iyi anladim. Huzursun, mutluluksun gonlumuzde..., gunesi,neseyi,sevgiyi konuk edensin evimize.
Ne mutlu.. bir penceresi olanlara...!
Ne mutlu.. gune aydinlik baslayanlara....!
Tum guzelliklere.....guzel olan herseye..
El sallayin gonul pencerenizden,
El sallayin evinizin o kucucuk, muhtesem penceresinden.... !
Sevgiyle kalin.
Guzin AVCI
13.Ocak.2008
Doha-Katar

Ağlayan güzel..

Bir ruzgar esti gecti DOHA'dan..
Dun ruzgarliydi Doha...Gunes bulutlarin arkasina saklanmis parildamiyordu...Ha yagdi..ha yagacak yagmur beklentisi icindeydim tum gun..Muthis zevkli oluyor boylesi bir havada yurumek...indim sahile.."El mi yaman, bey mi yaman misali ruzgarla kavga ettim her adimda..sert sert yuzume carptikca.
Bir genc kiz ilisti gozume..,Simsiyah upuzun saclari, savruluyordu sagdan sola..Perisan gorunuyordu. Oturmustu merdivenin en alt basamagina..Sandaletini cikarmis ciplak ayaklarini daldirmisti mavi denize.....henuz 20 li yaslarda..efkarli efkarli cektigi sigaradan cikan dumanlar,sanki bacadan tuter gibiydi.Ciliz bedeni azgin denizdeki balikci teknesi gibi sarsiliyordu..Agliyordu sessiz sessiz...Cekik gozleri, minicik burnu vardi..Buyuleyici bir guzellik degildi ama hostu yuz hatlari..Acisi yuzunden okunuyordu..Mahsundu, dipsiz bir kuyu kadar derindi bakislari..Dalgalar, ayaklarinin dibinde, yureginin sesine eslik eder gibi kavga ediyordu.
Es gecip gidemedim..Serde ogretmenlik var ya..Yillarca asi genclikle ugrasmisiz..kimler geldi gecti bir an beynimden..Bogazima birseyler dugumlendi, icime tatsiz bir duygu yayildi, bir huzun kapladi tum benligimi.Oysa kosarak cikmistim evden,denizi bir an once kucaklamak icin.
Civilenmis gibiydi kizcagiz..Olumle yasam arasindaki o cizgide gidip geliyordu sanki..Obur dunyaya daha yakindi korpecik yuregi..Gozlerinden sicim gibi suzulen o yaslar inanin icime isledi...Hicbirsey yapamanin verdigi eziklikle , iliklerime kadar titredim...Dili,dini,irki,rengi ne olursa olsun insaniz biz...Yaradanim bizleri sevsin,sevilsin diye yaratmis...Boyle gurbet ellerde gozyasi doksun,aglasin diye yaratmamis...Gozler gulsun,gonuller ask bahcesinden su icsin diye yaratmis..insanca yasayalim diye vermis bu canlari bize...Gencecik bir kiz..icinin mutlulukla dolu olmasi gerekirken agliyordu icin icin.
Kimbilir neydi boylesine yurekten aglatan sebep ?, Hayat toz pembe degil ne yazik ki...Ne hayaller kuruyorsun ? nelerle karsilasiyorsun ? Kimbilir sevdiginden mi ayrildi ? memleketinden kara bir haber mi aldi ? umdugunu mu bulamadi ? hayal kirikligi mi yasadi ?
Sebep her ne olursa olsun aglamasin kadinlar...aglamasin genc kizlar...Daha omrunun ilkbaharinda, gurbet ellerde, caresizilik icinde, o diyardan o diyara savrulmasin hazan yapraklari gibi.
Koyunden, kasabasindan hic disari cikmamis kizlarimizi dusundum bir an...Bu yaslarda degil boylesi ozgurce dolasmak, cesme basina gitse olay olur, haklari yoktur itiraza, buyukler ne derse o dogrudur..Kimisi evlendirilir okul cagindayken, zorla istemedigi biriyle..karisir coluk cocuga...kimisi de istegiyle kurmustur , uzuntu de duymaz, kendi istemistir boylesi bir yasantiyi
genc yasta...Beynimde yanik yanik turkulerimiz yankilanmaya basladi...sanki kendine gel der gibi birkac damla yagmur dustu ellerime, yuzume...Muthis bir sessizlik coktu cevreye..Tatli bir heyecanla baktim gokyuzune..cocukca.. muzipce....ozlemisim yagmur sesini..ozlemisim mis gibi toprak kokusunu..kapattim gozlerimi..hazirdim siril siklam islanmaya..Bir kac dakika surmedi mutlulugum, geldi gecti, islatmadi bile..sadece su serpti gonlume :) O anda...genc kiz..cevresine yan gozle bakindi...Guvercin gibi korkak ve urkekdi..Cevreden gelip gecenler "ne yapiyor?" diye attiklari her adimda, donup bakmaktan kendini alamadi..Sabitti, civilenmis gibiydi..Bilmiyorum ne kadar durdugunu hic kipirdamadan..Vucudunda hareket eden tek sey , dinmek bilmeyen gozyaslariydi.
Birden urperdim..Panik ve dehset duygusu olustu icimde.."galiba denize atacak kendini " dedim...Birden..o bitkin, cokmus bedeni cevik bir hareketle egildi, ayaklarinin dibinde ruzgardan bagciklari ucusan sandaleti kapti yerden...butun gucuyle,nefretle, hirsla firlatti denize...Hangi kara yurekli zalimse kendisini aglatan,sokup atti icinden...rahatladi sanki..bir kus gibi tunemistim yani basindaki duvara..dondu bakti bana..gulumsedim..."super bir atis,cok guzel" anlaminda bir isaret yaptim..Sicacik bir gulumseme de ondan geldi...Ferahladigini hissettim,icim rahatladi..tam ayrilmak icin atladim duvardan asagi..o da ne ? Allah'in isine bak ..firlatip attigi sandaletler, azgin dalgalarin onunde,ruzgarin etkisiyle kendisine dogru gelmiyor mu ?
Gecmis olsun kucuk kiz... dedim fisiltiyla.
Sicacik..icten.. bir gulumsemeyle yeniden donmustu hayata.
"Bye bye" dedim uzaklastim oradan.

Sevgiyle kalin.

Guzin AVCI
2.3.2009
Doha-Katar

15 Ekim 2015 Perşembe

geçtim Sırat köprüsünden...

Eylül gitti..
Sezon bitti..
Ekim bitmek üzere..
Geçtin Güzin'im..
En iyi şekilde..
Bu sınavdan ..
hem de ..
Sırat köprüsünden..
Onurundan gururundan ödün vermeden..!!!

Güzin AVCI
15.Ekim.2015
Alaçatı

14 Ekim 2015 Çarşamba

unutmuşum gülmeyi..

Doha'da..
Her adım başı..
Gülümseyerek selam verirdim insanlara..
MeMo film izliyor şimdi kahkahayla..
Gülmeyi unutmuşum ben..
Gülümseyemedim bile onun güldüklerine..
Donmuş mimiklerim..
Kaybetmiş iç dünyam sevincini..
Toz duman yüreğim..
İç dünyam tarumar..
Duygular karışmış acımsı..
Ne yöne baksam drama..
Güzel olan birşey yok son zamanda.,
Sonumuz hayır ola...!

( dışarda ÇÖPÇÜ tüm gücüyle şarkı söylüyor..
.." Neler neler geçmedi ki.. bu da geçer.. bu da geçer .."..!!)
Geçer inşallah çıkarız düzlüğe..!!!!

Güzin AVCI
14.Ekim.2015
Alaçatı




Alaçatı duy sesimi..

YARAB..
Sabrımı zorlayanlar var..
Çıkıp dışarı avaz avaz bağırsam diyorum..
Ne gereksiz insanlar için harcadım değerli zamanımı..
Ne densiz insanlar için bozdum güzel asabımı..
Yitip giden günlerime  yazık..
Feryat ediyorum bazen nankörlere..
Enerjim suspus yapışmış yere..
Özledim YAZı  şimdiden..
Kayıp gitti güneşsiz koca 4 ay elimden..
Duygudan yoksun nice geceler..
Şiirlerim kırgın eksik bir yanım..
Bilmem.. Affeder mi beni..?
Sessizce ölen her bir hücrem..!

Güzin AVCI
14.10.2015
Alaçatı