5 Ocak 2023 Perşembe

güzeldi yazımız kışımız..

 Muhabbet ederken Sevgi’mle,bir konu açıldı anlattım çocukluğumdan birşeyler.Gözleri dolu dolu oldu  “ canııımmm..sen ne güzel bir çocukluk dönemi yaşamışsın,ruhunla beyninle ondan bu kadar güzelsin. Bak bütün  psikiyatrislere gidenlerin altında çocukluk travmaları yatıyor..! dedi.

Gerçekten de güzeldi yaşantımız.

Biz kışı Ereğli’de güllerle çevrili, 20 çeşitten fazla meyve ağaçları olan bahçemizdeki müstakil evimizde, yazı da şehirin 25 km dışındaki çiftliğimizde geçirirdik.Karneyi alırdık Haziran’da,okul açılıncaya kadar kalırdık çiftlikte keyifle.

Harman zamanının o telaşı heyecanı, tahılların biçimi, koyunlar kuzular, çobanlar, çiftçiler,işçiler, gelen misafirler derken ne zaman geçerdi yaz tatili anlamazdık..

Hele gece 12.00 de iki grup arpa-buğday oyunu nefeslerimizi keserdi.Koyunun aşık kemiği fırlatılırdı gecenin karanlığında,karşı grup onu bulmaya çalışırdı,kim bulursa bağırırdı “ arpa buğdaya bindiii”diye rakipten yakalananın ceza olarak sırtına binilirdi.

En keyif aldığımız zaman da yatma vaktiydi. Evde uyumazdık, damlara serilirdi kocaman kilimler, üstüne mis gibi yataklar.İkişer ikişer girerdik yorganın altına,eczacı olan Gülay ablam hep yıldızları, büyük olan Gülten ablam tarih masalları,küçük Rahime ablamda maceralı heyecanlı masallar anlatırdı.

Gözlerimiz gökkubede,ışıl ışıl parlayan yıldız kümelerinde olurdu.Çiçek tarlası gibiydi gökyüzü.

Nefesimiz kesilirdi ablamın anlattıklarıyla bütünleşirdik sanki.Büyükayı,küçükayı ilgimizi çekerdi.Tepemizde bizi seyreder gibiydi.Çoban yıldızı nasıl da güzeldi kocaman sapsarı.Hepimizin bir yıldızı vardı,isimlerini, hangi yıldız kümesinde olduğunu bilirdik, kayarken dilekler dilerdik büyük coşkuyla.Kutup yıldızını  ne zaman sorsa ablam şaşırmadan bilirdik hemen.Hiç kıpırdamazdı yerinden,olduğu yerde sabit kalırdı haykırırdı bize ışıl ışıl..ben burdayım dercesine.Kuzey yıldızı da derdik ona.Annem rahmetli pusula yoksa bir yerde, yönünüzü belirlemek için bakın kutup yıldızına, orası tam kuzeydir, namaz kılanlara kıbledir derdi.

Şarkılar söylerdik gözlerimiz parlayan yıldızlarda.Hayallerimiz dansederdi bu benim diye sahiplendiğimiz yıldızların altında. Tatlı hayallerle, yıldızlar gece lambamız,dalardık huzurla uykuya.Erkenden de uyanırdık yeni güne yeni sabaha..

Ne güzelmiş çocukluğumuz yaşamışız özgürce doya doya..

Ana kucağında baba ocağında.

Güzin Avcı

5.Ocak.2023

Ankara

Hiç yorum yok: