29 Haziran 2009 Pazartesi

EVLiLiK...

Evlilik kutsaldir..kiymetini bilmek gerek.

Otururken soyle bir baktim evimin esyalarina.
birden...birden...MASAya takildi kaldi gozlerim..ne de heybetli duruyordu dort ayaginin ustunde..zafer kazanmis bir komutan edasiyla..gururlu,magrur ve de gorkemli.

Evet dedim kendi kendime...
Saglam temeller uzerine kurulmus evlilikler de boyle birsey iste.
Masanin her bir ayagi evliligin temel taslarini temsil ediyordu sanki.
ASK, SEVGI, SAYGI ve de GUVEN...!

Bir evliligin saglam olmasi, ayakta kalabilmesi bu 4 unsura bagli degil midir?
insan ASIK olmasa,yurekten sevmese evlenir mi?
Gozu kapali "evet" der mi?
iyi gunde, kotu gunde yaninda olacagina dair soz verir mi?

Baktim..baktim masaya...cikardim ayaklardan birini...
sabah sabah.."hay..Guzin isin mi yok? diyeceksiniz..Malzeme cikti iste bana.evet..masamin ayaklarindan biri eksik..duruyor gozlerimin onunde..canim benim..simdi 3 bacakli guzel masam :)
eehhh..idare eder dedim..Cunku hala ayakta..tas gibi durabiliyor.
ASK di bu ilk cikardigim...farkedilmiyor bile eksikligi.
Cunku yerini SEVGIye birakmis hala duruyor guclu,kuvvetli.

SEVGI...Duygularin en asili,en faziletlisi,en yucesi.
Yureginde sevgiyi,insanlik duygusunu tasiyabilen insan guzel insandir.Seneler gecse de ustunden ...Olmez sevgiler kolay kolay..Hele bir de saglam bir sevgi uzerine kurulmussa evlilik ....depremler,felaketler,iflaslar,hastaliklar yıkamaz asla..sarsamaz bile..bir bas sogana,bir lokma ekmege de muhtac kalsa yine kaybetmez sevgisinden bir zerrecik.Omuz omuza..yan yanadir..el eledir,gonul gonuledir.Dikenli yollari,engelleri,zorluklari birlikte asmaya hazirdir.Can yoldasi, gonul arkadasi,sevdigi,biricik esi icin katlanir varliga da, yokluga da.

Sevgi ayagini cikardim da bir an masadan..icim burkuldu..
O.. heybetli,gorkemli,muhtesem,dimdik,guclu,kuvvetli masam nasil da cirkinlesti birden.Sanki sirtindaki agir yukten , omuzlari cokmus, yasli bir hamal amca gibi,zavalli,caresiz,yorgun,uzgun,urkek duruyor.
Sevgisizlik iste boyle yipratir evliligi.Bazilari ..cikar evliligi yaparlar ...iste...onlar...var ya...cok buyuk hata yaparlar.
Sevgisiz bir "yuva" asla kurulmaz...! Baslasa da Bizans oyunlari , atilsa da taklalar, kurtarmaya yetmez boylesi bir evliligi.
Evlilik sevgi ister,ozveri ister,sabir ister,saygi ister.

SAYGI...o kadar onemli ki evlilik de...Sayginin bittigi yerde zaten sevgi de biter.Saygi duydugun surece guclu kalir sevgi baglarin.Karsilikli saygı-sevgi birbirini butunler.

SEN saygi duy ki esine , baskalari da duysun...!
SEN deger ver ki baskalari da versin..!
SEn kiymet bil ki baskalari da bilsin..!

SAYGIN insan olmak,namus,seref,onur,haysiyet gibi yuce erdemleri bunyesinde bulundurmak, cok onemlidir ...hem evlilik de olsun, hem de bulundugumuz,yasadigimiz her yerde olsun.

Aman ALLAH'im...ask gitti..sevgi gitti..saygi gitti...masam...zavalli masam...tek bacagiyla suklum puklum olmus,yan yatmis bir tarafa ama yine de YIKILMAMIS duruyor...."aferin sana "dedim...Tek bacagiyla yine de ayak da, yere pattt diye yapismadi.
Niye ayak da dersiniz ?
Evliligin en onemli unsuru, temel tasi GUVENdir de ondan.Sampiyon benim, mutluluklarin temel tasi benim der gibi gulumsuyor bana....ne deyim ..hakli tabii.
insan esine SAYGI duyuyorsa, onu canindan cok SEViYORSA, ona deger veriyorsa, yaninda yasiyorsa, paylasiyorsa birlikteligi,ona GUVENdigi icindir.
Canini, namusunu emanet ediyorsa ona guvendigi icindir.
Kapiyi cekip de ardina bakmadan,akli evde kalmadan gidebiliyorsa,isine konsantre olup gun boyu calisabiliyorsa, aksam evine huzurla,mutlulukla donebiliyorsa ona guvendigi icindir.
Esine guvenip de erkenden uyuyabiliyorsa, ona guvendigi icindir.

KUSKU...! evlilik de esleri yer bitirir..ne saygi birakir, ne de sevgi...yerini siddete, kavgalara birakir...guzelim yasanti allak-bullak olur.Butun ayriliklarin, islenen cogu cinayetlerin ardinda kusku yatar..Guvensizlik yatar..bu kor olasi duygu insani ucuruma surukler..sonu ya mezar da, ya da hapis de, ya da adliye de biter.

Yine de ne dusunuyorum biliyor musunuz ?

Yillar her bir ayagi yipratsa da, zamanla cogu guzellikler yok da olsa, masanin su ana govdesi var ya....
eger ki temel saglamsa...
eger saygi,sevgi,guven uzerine kurulmussa...
atin azgin denizlere...deli dalgalara ...yine de BATMAYACAKTIR o ana govde....!
suyun yuzunde kalmasini bilecektir.
Amaaaa...hersey bitmisse...teker tekeeer tuketilmisse...kurt girip icten ice, yemis bitirmisse , yapacak birsey yoktur ne yazik ki.

Dilerim tum evlilikler ;
Evimizin kosesini susleyen, gelen giden konuklarimizi ictenlikle, zevkle agirlayan, 4 ayaginin ustunde, dimdik duran bu MASA gibi saglam,guclu olsun...!
Uzerinde neseyle yemekler yenilsin, pastalar kesilsin, sarkilar soylensin...mutlulugu daim olsun...!

Yasam boyu,hep ayakta kalasin guzel masam.
Mutluluklar diliyorum sana... ev sahibine....tum sevdiklerimize...!

Yureginizden sevgi, yuzunuzden gulumseme eksik olmasin...!
Bol gunesli,guzel gunler dilegiyle...
Sevgiyle kalin.

29.6.2009

Guzin AVCI
Doha-Katar

Hiç yorum yok: