27 Mayıs 2017 Cumartesi

Kuveyt'te ilk Ramazan...

Hoşgeldin Ramazan..
11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayı. Müslüman aleminin birleştiği, ibadetin yerine getirildiği güzel ay. Gönüllerin huzur bulduğu, kulakların ilahilerle çoştuğu güzel ay.
Ne güzel yaşanırdı Ramazanlar bizde. Ne güzel bir heves olurdu içimizde,.Büyük bir sevinçle, tatlı bir heyecanla karşılardık Ramazan'ı. Ev dolar taşardı yiyeceklerle. Günlerce hazırlıklar yapılırdı.Sini sini  açılırdı baklavalar börekler, sıcacık fırından gelen tahinli,yumurtalı susamlı mis kokulu ekmekler pideler. Evde çalışan kadın hizmetli de çoktu, ayak hizmetine bakan çarşıya koşturan erkek hizmetli de.Severdik hepsini de aileden biri gibiydiler hoş tutardık hiç kırmazdık kalplerini.
O koşuşturmalar. O Iftar heyecanı. Yok yoktu aklınıza ne gelirse vardı sofrada.
Bereketliydi Ramazan. İman dolu kalpler birleşirdi iftar açılmadan önce .Gökkubeye açılan eller oruç ağzımızla Allah'la bütünleşirdik adeta. Gümbür gümbür babamın.." Rahmansın rahimsin herşeye kadirsin,Sana sığındık,Rabbim kapına geldik,Varsa günahımız affeyle.Senin rızan için orucumuzu tuttuk, senin rızan için orucumuzu açıyoruz..". ..
Radyodan televizyondan gelen ney sesi, dışarda atılan top sesi, hocanın camiden Allahuekber diyen  ezan sesi.
Bir bütün olurduk ana baba evlatlar  hepimiz bir arada toplanırdık iftar sofrasında.
Öyle duygulanırdım ki sığmazdı sevincim kabıma.
Kalabalık çoşkulu mutluydu iftarlarımız sahurlarımız.
Babam her gün getirirdi Oruçlu fakirleri iftar yemeğine.Tatlı dilli hoş sohbetliydi babam. Şairler ozanlar gibiydi sözcükleri uyumlu olurdu cümleleri, gönülleri fethederdi.
Derler bana sosyalliğin girişkenliğin kendine özgüvenin bir de Edebiyatın  babana çekmiş diye.
Hem kendimiz açardık orucumuzu hem ağırlardık en iyi şekilde konuğumuzu.
Bir Ramazan boyunca bir gün olsun bir yere  iftara gitmezdi annemde babamda.
İllede bizde açılacak, İllede biz de olacak iftar Sofrası, sevindirilecek garibanlar.
Ne çok değer verirdi fakire fukaraya, ne çok severdi gözlerini yüzlerini güldürmeyi.
Karınlarını doyururdu güzelce, giderken de koyardı harçlık ceplerine.Canım babam ne cömert ne bonkör ne güzel kalpli vicdanlı merhametli bir babaydın öyle.
Annemde yapardı birer paket ellerine verirdi kibarca sahurda yesinler diye.
Ağa oğluydu, Ereğli'nin en zengin ağasıydı babam.Ben nice zenginler gördüm cimri mi cimri,cebinde akrep olup ondan bundan otlandığını bir bardak çay içmeye bile nasıl da korktuğunu.
Babamın Kuran-ı Kerimi gür sesiyle okurken ağlayışını hiç unutmam.Duvarlar sallanırdı resmen. Annemin arkasına dizilirdik ablamlar ve en küçükleri ben. Kılardık namazımızı annemin öncülüğünde. Bütün duaları bilirdik ilkokuldayken.
Topal hoca diye yaşlı bir hocamız vardı.Çıkamazdı merdivenlerden.Minik bir engelli tahta arabası vardı,çeken küçük bir de eşeği.Babam rahmetli bu ak sakallı yaşlı dedeyi hiç üşenmezdi kucağında çıkarırdı yukarı.Kendi olmadığı zamanlar hizmetliler çıkarırdı.Bazen de aşağıda teyzemlerde çalıştırırdı bizi, ezberletirdi tüm duaları, okuturdu Kuran'ı.
Sevap işlemeyi, fakire yardım etmeyi babamdan annemden öyle gördüm ben.
Zekatımızı fitremizi ödemeyi fakir sevindirmeyi, kalp kırmamayı, sabrı, insaniyeti, vicdanı, merhameti, guzel kalpli güzel ahlaklı olmayı,iyilik yapmayı aşıladılar bize.
Kalbimin temizliğini beynimi iyi niyetimi inancımı Allah sevgisini Rabbim biliyor herşeyimi.
Bazen diyorum can alanlar, can yakanlar, çocukları öksüz yetim bırakıp ağlatanlar, hak yiyenler hak çalanlar, bile bile mağduru görüp acımayanlar, yardım eli uzatmayan vicdansızlar, umursamayanlar nasıl Müslümanım deyip geziyorlar ortalıkta utanmadan?
Nasıl uyuyorlar horul horul yatıp da?
Nasıl geçiyor lokmalar boğazlarına dizilmeden ?
Yıkılırken yuvalar çatır çatır nasıl sızlamıyor vicdanları ?
Mümin insan yüreğinde vicdan merhamet olandır.
Aç susuz işsiz mutsuz huzursuz sağlığığını yitirmiş yalvaran ağlayanı görmüyorsa kalp  gözünü kapatıyorsa müslümanlıktan nasibini almamış demektir.
ORUÇ da tutmasın, namaz da kılmasın.
Ne yaparsa yapsın Allah katında yatacak yeri yoktur bu tür insanların.
Kuveyt'te ilk Ramazan günüm bugün.
Taner'im gitti oruç oruç erkenden işe özel sektör işte..Dışarda caddeden geçen bir tane araba yok şu an. Uyuyor herkes. Orucun çoğu saatini tutarlar uykuyla. Öğlenden sonra uyanırlar yeni hayata. Geceden sonra da canlanır hayat sahura kadar. Çalışan bir Türk milletidir her zaman  Ramazan'da.
Hayırlı Ramazan'lar olsun.
Bu güzelim mübarek ayda fakirin karnı doysun yüzleri gülsün.
Küsler kırgınlar dargınlar barışsın, mutsuz olanlar mutlu olsun.
Hastalar şifa bulsun evler huzur dolsun.
Dostluklar su içsin gönülden, Kalpler sevinsin şenlensin.
Bu ayın içinde öyle bir gün var ki bin aydan hayırlı.
Dualarınız kabul görsün herşey istediğiniz gibi olsun.
Ramazanınız mübarek olsun.

Güzin AVCI
27.Mayıs.2017
Kuveyt



Hiç yorum yok: