3 Aralık 2018 Pazartesi

MARDİN..ve Midyat..

Mardin..
Dinlerin ve dillerin buluştuğu,Süryanisinden Arabına birçok farklı Kültür ve inançın birleşimi Mardin.Eski Mardin yine gelenleri büyülüyor taş işçiliği ve kentsel dokusu ile.Burası sit alanı ilan edilmiş ve koruma altında. Yağmur  yağıyordu sağnak halinde ekip camiyi gezmeye gitti, bir birkaç kişi gidemedik, cafede menengiç kahvesi içtik , sunum çok güzeldi, keyifle resim çekindik.Bir geldiler camiye gidenler sırılsıklam olmuşlar.
Kasımiye medresesine gittik.Medresenin avlusunda küçük bir çeşme ve havuz vardı.Hayatı anlatıyordu. Duvarda bir çocuğun anne karnından doğup hayata başlaması ortada uzayan suyun  gençlik yıllarını anlatması ve daracık bir şekilde o havuza akması da yaşlılığı hayatın durulduğu son yılları huzuru anlatıyordu..Burada çalışan medrese hocalarının günlük ücreti 3 koyunmuş.Bugünün parasıyla siz hesaplarsınız artık.Ben bedavaya çalışmışım.
Mardin'in dar ve taşlı sokaklarında gezdik.Deyrulzafaran Manastırına geldik.Genç bir Süryani delikanlı gezdirdi manastırı ve anlattı detayıyla her karışını.Burda Süryanice'nin kursları veriliyormuş.Süryanilere 1000 yıldan fazla bir zaman patrikhane merkezi olmuş bu  Dayrul-Zafaran.
4.000 yıllık Güneş tapınağını,Şifahaneyi de gezdik.
MİDYAT'a geldik.
Gümüşleriyle meşhur Midyat. Süryanilerin meşhur olduğu sanat dalı.
Konya'lı kaymakam beyimiz sevgili İNG öğretmeni  arkadaşım Nimet'in eşi Nuri Çobanoğlu Midyat Kaymakamıydı.Onların sayesinde birkaç kez ziyaret etmiştik Midyat'ı.Süryani dostlarına ne çok gümüş takılar yaptırmıştım.Ankara'da Kolej'deki evimize giren hırsız nişan takılarımda birlikte tüm Gümüş takımlarımı da çalmıştı.Hala içindedir bir kez bile kullanmadım maaşımla ALIN terimle yaptırmıştım her birini. Kısmet olmayınca olmuyormuş.
Minik taşlarla yapılmış tarihi eski Midyat sokaklarından geçerek, Sıla filminin çekildiği eve geldik.Kimileri evin tepesine çıktı, kimileri  aşağıdaki gümüşçüye takıldı.
Otelimiz Matiat Otel.
Otele geldik yemek eğlenceliydi  sanatçı vardı.
Yedik yemeğimizi, biz kendi kendimize takıldık.
Sabah BİRECİK'e hareket ediyoruz.

Güzin AVCI
7.Kasım.2018
MIDYAT

Hiç yorum yok: